Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar mensen opvallend langer en gezonder leven dan elders. Deze term werd voor het eerst geïntroduceerd door wetenschappers Michel Poulain en Giovanni Pes, die onderzoek deden naar de hoge levensverwachting van inwoners van Sardinië. Dan Buettner, een schrijver voor National Geographic, populariseerde de term tijdens zijn zoektocht naar meer van deze bijzondere gebieden. Dit zijn er tot heden vijf!
Wat ons als Vitaal Ouder interesseert, is dat de bewoners van deze Blue Zones niet alleen langer leven, maar ook veel vitaler blijven en minder vaak te maken krijgen met typische ouderdomskwalen. Daarom vragen we ons bij Vitaal Ouder af: hoe maken we een Blue Zone voor onszelf, maar dan in Nederland?
Welke Blue Zones zijn er?
Er zijn wereldwijd vijf gebieden geïdentificeerd als Blue Zones, waar mensen uitzonderlijk lang en gezond leven:
- Sardinië, Italië: Bekend om het hoogste aantal mannelijke 100-jarigen, vooral dankzij hun actieve levensstijl als schaapherders.
- Okinawa, Japan: Vrouwen leven hier het langst ter wereld. Hun geheim? Eten tot ze 80% vol zitten, volgens de mantra “Hara Hachi Bu.”
- Loma Linda, Californië, VS: Een gemeenschap van zevendedagsadventisten leeft hier gezond volgens Bijbelse principes.
- Nicoya, Costa Rica: Lage sterfte onder middelbare leeftijd, deels door positieve levenshouding en mineraalrijk water.
- Ikaria, Griekenland: Inwoners leven lang en blijven gezond, met dagelijkse middagdutjes en hechte gemeenschapsbanden.
De geheimen van de Blue Zones
Uit onderzoek blijkt dat een lang leven vooral te maken heeft met leefstijl, en slechts voor een klein deel met genetica. Onderzoekers ontdekten negen gemeenschappelijke factoren in de levensstijl van mensen in Blue Zones, de zogenaamde ‘Power 9’. Dat zijn de volgende:
- Natuurlijke beweging: Inwoners van Blue Zones bewegen continu op een natuurlijke manier, zoals wandelen en tuinieren.
- Doel in het leven: Een reden hebben om ‘s ochtends op te staan, zoals de Ikigai in Okinawa of de Plan de vida in Nicoya.
- Ontstressen: Ze nemen dagelijks tijd om stress los te laten, bijvoorbeeld door te bidden, een middagdutje te doen, of sociale activiteiten met vrienden.
- De 80% regel: Eet tot je voor 80% vol zit. Blue Zone-bewoners eten meestal hun kleinste maaltijd vroeg in de avond en eten daarna niet meer.
- Plantaardig dieet: Hun voeding is voornamelijk gebaseerd op groenten en peulvruchten, terwijl vlees slechts af en toe wordt gegeten.
- Matig alcoholgebruik: In veel Blue Zones drinken mensen matig, zoals dagelijks 1 of 2 glazen wijn.
- Sociale gemeenschap: Ze maken deel uit van een sociale groep die hen ondersteunt in gezonde gewoontes.
- Familie op de eerste plaats: Sterke familiebanden zijn belangrijk; ze besteden veel tijd aan geliefden en wonen dicht bij elkaar.
- De juiste kringen: Ze omringen zich met mensen die een vergelijkbare levensstijl aanhangen, wat hen helpt gezonde keuzes te blijven maken.
Hoe creëer je jouw eigen Blue Zone in Nederland?
De lessen uit de Blue Zones laten zien dat je overal ter wereld kunt profiteren van de inzichten uit deze bijzondere gemeenschappen. Het gaat om kleine, maar effectieve aanpassingen in je leefstijl die je helpen om vitaal oud te woden!
Stap 1: Herzie je dieet
Probeer minder bewerkte producten en suiker te eten en vervang rood vlees door groenten, peulvruchten, noten en volkoren granen. Vers en onbewerkt voedsel is de basis van een Blue Zone-dieet.
Stap 2: Beweeg op een natuurlijke manier
Vermijd stilzitten en zorg ervoor dat bewegen onderdeel is van je dagelijkse routine. Kies voor wandelen, fietsen, tuinieren of simpele klusjes in huis in plaats van zwaardere sportsessies.
Stap 3: Investeer in sociale relaties
Sterke banden met familie en vrienden zijn essentieel voor een lang en gezond leven. Maak tijd voor betekenisvolle connecties, zelfs als het druk is.
Stap 4: Maak van rust een dagelijkse gewoonte
Of het nu een wandeling, meditatie of een middagdutje is, plan dagelijks tijd in om te ontspannen en tot rust te komen.
Tot slot: Een gezonde levensstijl, geen toeval
Lang en gezond leven is geen kwestie van geluk, maar van levensstijl. De lessen uit de Blue Zones laten zien dat kleine veranderingen grote impact kunnen hebben. Je hoeft je leven niet drastisch om te gooien, maar door stap voor stap gezondere keuzes te maken, creëer je je eigen Blue Zone, maar dan in Nederland!