Vragen? Mail naar service@vitaal-ouder.nl

Gratis verzending op alle bestellingen boven € 50,-

Spermidine

Spermidine is een polyamine die in alle eukaryotische cellen voorkomt en een cruciale rol speelt in verschillende cellulaire processen, waaronder celgroei, proliferatie, differentiatie en autofagie. Recent onderzoek heeft de veelzijdige effecten van spermidine benadrukt en toont het potentieel aan als therapeutisch middel voor verschillende leeftijdsgebonden ziekten en andere pathologische aandoeningen. Dit artikel belicht de diverse biologische functies van spermidine, verkent de werkingsmechanismen en potentiële therapeutische toepassingen.

Inleiding

Polyaminen, een groep stikstofhoudende organische moleculen, zijn alomtegenwoordig in levende organismen en spelen essentiële rollen in verschillende cellulaire processen. Onder deze polyaminen valt spermidine (C7H19N3) op als een sleutelregulator van cellulaire homeostase en levensduur. Spermidine wordt endogeen gesynthetiseerd uit putrescine, een andere polyamine, en de niveaus worden strikt gereguleerd door cellulaire processen (Madeo, 2020).

Spermidine, een polyamine die in alle eukaryotische cellen voorkomt, trekt de aandacht vanwege zijn potentiële voordelen voor gezondheid en levensduur. Recent onderzoek wijst uit dat spermidine diverse gunstige effecten heeft op cellulaire processen en mogelijk beschermt tegen verschillende ziekten. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van spermidine, bespreken we de wetenschappelijke bevindingen en exploreren we de potentie als therapeutisch middel (Madeo, 2020).

Wat is spermidine?

Spermidine is een natuurlijk voorkomende polyamine, een kleine molecule met meerdere stikstofatomen. Het wordt in alle eukaryotische cellen aangetroffen en speelt een cruciale rol in verschillende cellulaire processen, waaronder:

 • Celgroei en proliferatie: Spermidine reguleert de celcyclus en beïnvloedt celgroei en -deling.
 • Genexpressie: Spermidine kan de expressie van genen beïnvloeden door interactie met DNA en RNA.
 • Stressrespons: Spermidine beschermt cellen tegen stressoren zoals oxidatieve stress en hitteschok.
 • Autofagie: Spermidine stimuleert autofagie, een proces waarbij cellen beschadigde componenten afbreken en recyclen.

De potentiële voordelen van spermidine

Wetenschappelijk onderzoek heeft de afgelopen jaren diverse potentiële voordelen van spermidine aan het licht gebracht:

 • Vertraging van veroudering: Studies in proefdieren tonen aan dat spermidine de levensduur kan verlengen en verouderingsprocessen vertraagt.
 • Verbetering van de cognitieve functie: Spermidine kan het geheugen en leervermogen verbeteren en mogelijk beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer’s.
 • Bescherming tegen hart- en vaatziekten: Spermidine kan de bloeddruk verlagen, cholesterolgehaltes verbeteren en de functie van bloedvaten beschermen.
 • Versterking van het immuunsysteem: Spermidine kan de werking van het immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen.
 • Vermindering van het risico op kanker: Spermidine kan de groei van kankercellen remmen en mogelijk het risico op kanker verminderen.

Spermidine als vervanger van diëten

Veel mensen gaan om af te vallen op een calorie verminderend dieet. Echter, weinig mensen lijken in staat hun eetgewoontes voor langere tijd te veranderen. Daarom is suppletie met caloriebeperking-mimics (CRMs), die de gunstige effecten van caloriebeperking of vasten farmacologisch zouden nabootsen, in de belangstelling komen als een aantrekkelijke en potentieel haalbare strategie. De van nature voorkomende polyamine spermidine, waarvan de overvloed afneemt tijdens het verouderingsproces, is naar voren gekomen als een goed verdraagbare CRM die gericht is op verschillende moleculaire en fysiologische leeftijdsgerelateerde aandoeningen (Madeo et al, 2018).

Ze verklaren in het onderzoek ook de cellulaire werking van spermidine, waaronder het versterken van autofagie en eiwitdeacetylering. Spermidine komt voor in voedsel zoals tarwekiemen, sojabonen, noten en sommige groenten en fruit, en wordt ook geproduceerd door de darmmicrobiota. Het innemen van spermidine kan de darmmicrobiotica ondersteunen.

Spermidine als therapeutisch middel

De veelbelovende effecten van spermidine op gezondheid en levensduur maken het een interessant kandidaat voor therapeutische toepassingen. Echter, meer onderzoek is nodig om de precieze werkingsmechanismen te begrijpen en de veiligheid en effectiviteit van spermidine als therapeutisch middel te bevestigen.

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat spermidine als therapeutisch middel op dit moment niet als een goedgekeurd geneesmiddel wordt beschouwd. De wetenschappelijke studies bevinden zich nog in een vroeg stadium en er is meer onderzoek nodig voordat spermidine veilig en effectief kan worden aanbevolen voor therapeutische doeleinden. Spermidine als supplement kan uiteraard gebruikt worden om de bovenstaande voordelen.

Conclusie

Spermidine, een fascinerende molecule met diverse biologische functies, toont veelbelovende potentie voor het bevorderen van gezondheid en levensduur. Wetenschappelijk onderzoek is nog volop gaande, maar de bevindingen tot nu toe zijn bemoedigend. Spermidine kan in de toekomst mogelijk een rol spelen in de preventie en behandeling van verschillende ziekten en aandoeningen. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in spermidine-onderzoek om te zien of dit wondermiddel daadwerkelijk de sleutel tot een langer en gezonder leven kan zijn.

Bronnen:

 • Nutritional Aspects of Spermidine, Frank Madeo1,2,3, Sebastian J. Hofer1, Tobias Pendl1, Maria A. Bauer1, Tobias Eisenberg1,2,3,4, Didac Carmona-Gutierrez1, and Guido Kroemer5,6,7,8,9
 • Spermidine in health and disease, Frank Madeo, et al.
 • Dietary spermidine improves cognitive function, Sabrina Schroeder, Sebastian J. Hofer, Andreas Zimmermann, …, Stefan Kiechl, Tobias Eisenberg, Frank Madeo 2021
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de € 50,-

Scherp geprijsd

Wij hanteren eerlijke prijzen

Betrouwbare kwaliteit

Natuurlijke en veilige supplementen

Veilig en vertrouwd afrekenen

iDeal / Creditcard / PayPal