Vragen? Mail naar service@vitaal-ouder.nl

Gratis verzending op alle bestellingen boven € 50,-

Is je biologische leeftijd meetbaar te beïnvloeden?

Naast de chronologische leeftijd van je lichaam, heb je ook een biologische leeftijd. Maar wat is precies het verschil en hoe kan je dit meetbaar beïnvloeden? En welke factoren spelen hierin een belangrijke rol?

Wat is je biologische leeftijd?

We kennen allemaal onze chronologische leeftijd: het aantal jaren dat we sinds onze geboorte geleefd hebben. Maar er bestaat dus ook je biologische leeftijd. Dit is een maat voor hoe snel ons lichaam op cellulair niveau veroudert.

De biologische leeftijd hangt nauw samen met epigenetische veranderingen in ons lichaam. Epigenetica is de studie naar hoe onze omgeving en levensstijl de activiteit van onze genen beïnvloeden, zonder de genen zelf te veranderen.

Stel je voor dat je genen de blauwdruk zijn voor je lichaam. Ze bepalen alles van je oogkleur tot je lengte. Maar net zoals een blauwdruk alleen zin heeft met de juiste instructies, hebben onze genen epigenetische signalen nodig om te weten wat ze moeten doen.

Deze signalen komen uit onze omgeving en onze levensstijl. Denk aan factoren zoals:

 • Voeding: Wat je eet kan de activiteit van bepaalde genen aan- of uitzetten.
 • Stress: Chronische stress kan epigenetische veranderingen veroorzaken die de veroudering versnellen.
 • Roken: Roken beschadigt DNA en kan leiden tot epigenetische veranderingen die het risico op ziekten verhogen.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan gunstige epigenetische veranderingen teweegbrengen die de gezondheid bevorderen.

Biologische leeftijd en DNA-methylering

DNA-methylering is een van de belangrijkste epigenetische processen. Hierbij wordt een kleine chemische groep, een methylgroep, aan DNA gehecht. Dit kan de activiteit van het betreffende gen beïnvloeden.

Onderzoek toont aan dat DNA-methylering een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van ziekten en de snelheid van veroudering. Studies hebben aangetoond dat het methyleringspatroon in ons DNA verandert naarmate we ouder worden (López-Otín C, et al).

Wetenschappers geloven dat de mate van DNA-methylering een betere schatting kan geven van onze biologische leeftijd dan onze chronologische leeftijd. Dit komt omdat DNA-methylering rekening houdt met de invloed van onze omgeving en levensstijl op ons lichaam, terwijl chronologische leeftijd dat niet doet.

Biologische leeftijd en beïnvloedende factoren.

Een onderzoek van Peterson wees voor het eerst op een biologisch verband tussen verlies van kracht en de versnelling van veroudering. Zo ontdekten ze dat minder grijpkracht bij oudere mannen en vrouwen samenhing met een versneld biologisch verouderingsproces. Omgekeerd betekent dit dat het behouden van kracht door regelmatige krachttraining kan beschermen tegen ouderdomsziekten.

Ook weten we dat roken en overmatig alcoholgebruik het verouderingsproces versnelt en een sterke voorspeller kan zijn van ziekte en sterfte. Het verband tussen slechte grijpkracht en een versnelling van de veroudering suggereert, dat zwakke spieren het nieuwe roken of drinken zouden kunnen zijn.

Wat kan je nog meer doen om je biologische leeftijd te verminderen?

Naast de bekende factoren zoals roken en drinken maar ook genen die een grote rol spelen in de epigenetica, zijn er nog veel meer dingen die invloed hebben op hoe we verouderen. Eén van de dingen die je kunt doen om gezond oud te worden, is dus regelmatig bewegen; met dus ook de focus op (lichte) krachttraining. Maar ook aerobische training, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen, is goed voor je. Je hebt hiermee minder kans op ouderdomsziekten, zoals hart- en vaatziekten en Alzheimer. Je bloeddruk en cholesterol blijven lager, en je botten en spieren worden sterker.

Studies tonen aan dat minder eten kan ook helpen om langer te leven. Dit is vooral belangrijk als je overgewicht hebt. Door minder te eten, val je af en verbetert je de werking van je bloedvaten. Echter, blijf niet te lang op dieet, want dan kun je spiermassa en botdichtheid verliezen. Overleg met een dokter of diëtist wat voor jou de beste manier is om af te vallen.

Ook het dieet speelt een belangrijke rol. Het mediterrane dieet en het DASH-dieet zijn twee voorbeelden van gezonde voedingspatronen die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Eet vooral veel groenten en fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Kies voor vette vis, zoals zalm en haring bijvoorbeeld. Drink minder frisdrank en meer water.

Tot slot speelt ook stress een grote invloed. Volgens de studie van Oliveira. Voornamelijk chronische stress zorgt voor het verslechteren van de biologische leeftijd. Zorg voor ontspanning.

Welke praktische tips belangrijk zijn dus belangrijk?

 • Stop met roken
 • Drink met mate
 • Zorg voor een gezond dieet
 • Zorg voor voldoende slaap
 • Ontspan regelmatig

Biologische leeftijd verminderen met supplementen

Tot slot willen we ingaan op de positieve effecten die supplementen kunnen bieden om de bovenstaande acties te ondersteunen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde signalen in ons lichaam beïnvloed worden door wat we eten en hoe we bewegen. Deze signalen spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Door deze signalen met medicijnen te beïnvloeden, hopen we de effecten van veroudering tegen te gaan.

Een voorbeeld daarvan is CA-AKG is een unieke vorm van het aminozuur ketoglutaarzuur, dat een belangrijke rol speelt in de energieproductie in onze cellen. Het is een lichaamseigen stof die naarmate we ouder worden minder wordt aangemaakt. Door het toevoegen van dit supplement, ondersteun je de bovenstaande factoren en kan de achteruitgang van cellen langzamer gaan.

Maar ook andere supplementen kunnen een belangrijke rol spelen. Andere informatie is te vinden op onze website. Supplementen zijn geen wondermiddel, maar kunnen wel sterk ondersteunen in samenwerking met de bovenstaande, beschreven factoren.

Conclusie

De biologische leeftijd hangt nauw samen met epigenetische veranderingen in ons lichaam. Deze epigenetische veranderingen zijn met bepaalde factoren te beïnvloeden. Factoren zoals beweging, dieet of stress hebben grote invloed op deze veranderingen in ons lichaam.

Daarnaast ondersteunen supplementen deze factoren en kunnen ze ervoor zorgen dat natuurlijke epigenetische veranderingen op oudere leeftijd vertraagd kunnen worden. Zorg voor een gezond levensstijl en ondersteun dit met de supplementen van Boinca voor een gezonde biologische leeftijd.

 1. Banks E, Joshy G, Korda RJ, et al. Tobaccosmoking and risk of 36 cardiovasculardiseasesubtypes: fatal and non-fatal outcomes in a largeprospective Australian study. BMC Med 2019;17:128.
 2. Havakuk O, Rezkalla SH, Kloner RA. The car-diovascular effects of cocaine. J Am Coll Cardiol2017;70:101-13.
 3. Lee DC, Pate RR, Lavie Cl, Sui X, Church TS, Blair SN. Leisure-time running reduces all-causeand cardiovascular mortality risk. J Am Coll Car-diol 2014;64:472-81.
 4. LaRocca TJ, Martens CR, Seals DR. Nutritionand other lifestyle influences on arterialaging. Ageing Res Rev 2017;39:106-19.
 5. López-Otin C, Blasco MA, Partridge L, Serrano M. Kroemer G. De kenmerken van veroudering. Cell. Europe PMC Funders; 2013:153: 1194. doi:10.1016/J.CELL.2013.05.039
 6. Madeo F, Carmona-Gutierrez D, Hofer SJ, Kroemer G. Caloric restriction mimetics againstage-associated disease: targets, mechanisms, andtherapeutic potential. Cell Metab 2019;29:592-610.
 7. Mozaffarian D. Dietary and policy priorities forcardiovascular disease, diabetes, and obesity: acomprehensive review. Circulation 2016;133:187-225.
 8. Oliveira BS, Zunzunegui MV, Quinlan J, Fahmi H, Tu MT, Guerra RO. Systematic review ofthe association between chronic social stress andtelomere length: a life course perspective. AgeingRes Rev 2016;26:37-52.
 9. Peterson MD, Collins S, Meier HCS, Brahmsteadt A, Faul JD. Grip strength is invers geassocieerd met DNA methylation age acceleration. J Cachexia Sarcopenia Muscle. Springer Nature: 2022; doi:10.1002/JCSM.13110

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de € 50,-

Scherp geprijsd

Wij hanteren eerlijke prijzen

Betrouwbare kwaliteit

Natuurlijke en veilige supplementen

Veilig en vertrouwd afrekenen

iDeal / Creditcard / PayPal