Vragen? Mail naar service@vitaal-ouder.nl

Gratis verzending op alle bestellingen boven € 50,-

Spermidine

Wat is spermidine?

Spermidine is een polyamine, een kleine molecule die van nature voorkomt in alle eukaryotische cellen. Het speelt een rol in verschillende cellulaire processen zoals celgroei, differentiatie en autofagie (het proces waarbij cellen hun eigen componenten afbreken en recyclen). Deze processen zijn van belang voor het behoud van de celhomeostase, wat betekent dat spermidine betrokken kan zijn bij het ondersteunen van een stabiele en goed functionerende celomgeving.

Moleculaire werking van spermidine

Spermidine heeft invloed op meerdere moleculaire routes. Zo kan het een rol spelen in de regulatie van genexpressie, celgroei en stressrespons. Verder wordt er in onderzoek gekeken naar de manier waarop spermidine autofagie in cellen beïnvloedt, een proces dat cellen helpt hun gezondheid te behouden door beschadigde componenten te verwijderen en te hergebruiken. De werking van spermidine binnen deze cellulaire processen is echter complex en blijft onderwerp van onderzoek.

Onderzoek naar spermidine

Wetenschappelijk onderzoek naar spermidine is nog volop in ontwikkeling. Er zijn aanwijzingen dat spermidine verschillende biologische effecten kan hebben, maar het is belangrijk te benadrukken dat deze bevindingen voorlopig zijn. In laboratorium- en dierstudies wordt gekeken naar hoe spermidine processen als veroudering, stressrespons en het metabolisme van cellen beïnvloedt. Deze resultaten kunnen niet zomaar worden vertaald naar toepassingen bij mensen.

Spermidine in voeding

Spermidine komt voor in voedingsmiddelen zoals tarwekiemen, sojabonen, noten en sommige groenten en fruit. Ook wordt het geproduceerd door de darmmicrobiota. Het is mogelijk om spermidine via de voeding binnen te krijgen, maar de hoeveelheid die wordt geconsumeerd verschilt per dieet. Sommige voedingssupplementen bevatten spermidine als ingrediënt, maar deze supplementen zijn geen vervanging voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Therapeutisch potentieel van spermidine

Hoewel spermidine veelbelovende effecten heeft laten zien in vroege onderzoeksfases, moet worden benadrukt dat het op dit moment niet als een goedgekeurd therapeutisch middel wordt beschouwd. De wetenschappelijke studies bevinden zich in een vroeg stadium en meer onderzoek is nodig om de veiligheid en effectiviteit van spermidine als therapeutisch middel te bevestigen. Het gebruik van spermidine in supplementen moet met zorg gebeuren, en mensen die overwegen supplementen te nemen, wordt aangeraden eerst medisch advies in te winnen.

Spermidine en wetenschap

Nog onvoldoende onderzoek is gedaan om harde conclusies te mogen en kunnen doen over de werking van Spermidine. Wel hangt spermidine samen met de onderstaande onderwerpen:

  • Celgroei en proliferatie en spermidine
  • Genexpressie en spermidine
  • Stressrespons en spermidine
  • Autofagie en spermidine
Conclusie

Spermidine is een interessante molecule met een verscheidenheid aan biologische functies. Onderzoek naar de rol van spermidine in celprocessen en de mogelijke toepassingen ervan is veelbelovend, maar het bevindt zich nog in de onderzoeksfase. Het is belangrijk om te benadrukken dat spermidine geen medicijn is en dat er meer grootschalige en langdurige studies nodig zijn om de effecten op gezondheid en levensduur volledig te begrijpen.

Bronnen:

  • Nutritional Aspects of Spermidine, Frank Madeo1,2,3, Sebastian J. Hofer1, Tobias Pendl1, Maria A. Bauer1, Tobias Eisenberg1,2,3,4, Didac Carmona-Gutierrez1, and Guido Kroemer5,6,7,8,9
  • Spermidine in health and disease, Frank Madeo, et al.
  • Dietary spermidine improves cognitive function, Sabrina Schroeder, Sebastian J. Hofer, Andreas Zimmermann, …, Stefan Kiechl, Tobias Eisenberg, Frank Madeo 2021

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de € 50,-

Scherp geprijsd

Wij hanteren eerlijke prijzen

Betrouwbare kwaliteit

Natuurlijke en veilige supplementen

Veilig en vertrouwd afrekenen

iDeal / Creditcard / PayPal