Vragen? Mail naar service@vitaal-ouder.nl

Gratis verzending op alle bestellingen boven € 50,-

Is NMN gevaarlijk?

Of NMN gevaarlijk is, is een veelvoorkomende vraag. Omdat er nog onvoldoende onderzoek is gedaan naar NMN, is het nog niet standaard toegestaan als voedingssupplement in Nederland. Er zijn weinig langetermijnstudies naar gedaan, maar toch ontbreekt wetenschappelijk bewijs niet volledig. Er zijn genoeg voordelen gevonden, maar welke nadelen zijn er onderzocht? En voornamelijk: is NMN gevaarlijk?

Wat is NMN?

Nicotinamide mononucleotide (NMN) is een fascinerende molecule die de aandacht trekt van zowel de gezondheidsgemeenschap als wetenschappers. Het is een voorloper van NAD+, een co-enzym dat een essentiële rol speelt in diverse cellulaire processen, waaronder energiemetabolisme, DNA-herstel en celsignalering. NMN supplementen worden gepromoot met de bewering dat ze de NAD+ niveaus verhogen en diverse gezondheidsvoordelen bieden, met name anti-aging effecten.

NMN in het lichaam

NMN komt van nature voor in kleine hoeveelheden in diverse voedingsmiddelen zoals broccoli, kool, avocado’s, vlees en vis. Het wordt ook in het lichaam geproduceerd als een intermediair in het NAD+ metabolisme. Naarmate we ouder worden, nemen de natuurlijke NMN-niveaus af. Het lichaamseigen NMN is dus niet gevaarlijk, maar hoe zit het met supplementen en wat zijn de voordelen?

Naast de vraag of NMN gevaarlijk is en de resultaten die aantonen dat het niet zo is, zitten er ook heel wat voordelen aan het gebruik van de supplementen. Wat zijn deze?

NMN supplementen en lichamelijke prestaties

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat NMN supplementen de lichamelijke prestaties kunnen verbeteren. In een studie van Lin et al. (2016) kregen deelnemers gedurende 12 weken de supplementen of een placebo. De deelnemers die de supplementen kregen, vertoonden significante verbeteringen in hun lichamelijke prestaties zoals uithoudingsvermogen en kracht.

Een andere studie uitgevoerd door Mills et al. (2016) onderzocht de effecten van NMN op gewichtsverlies en andere gezondheidsparameters. De deelnemers die NMN kregen, verloren meer gewicht, hadden meer energie en ervaarden verbeteringen in hun lichamelijke prestaties en orgaangezondheid.

NMN supplementen en aerobe vermogen

Liao et al. (2021) voerden een studie uit om de effecten op het aerobe vermogen van amateur hardlopers te onderzoeken. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan een NMN-suppletiegroep of een placebogroep. Beide groepen kregen gedurende 8 weken een trainingsprogramma. De deelnemers in de NMN-groep vertoonden een significante verbetering van hun aerobe vermogen in vergelijking met de placebogroep.

NMN en hersenfunctie

Wang et al. (2019) onderzochten de effecten van NMN-suppletie op de hersenfunctie bij muizen. De muizen die NMN-supplementen kregen, vertoonden een verbetering van het geheugen en leervermogen. De onderzoekers suggereerden dat NMN de hersencellen kan beschermen tegen schade en de cognitieve functie kan verbeteren.

NMN en meest recentelijk onderzoek

De studie van Harshani Nadeeshani et al. (2023) onderzocht de potentie van nicotinamide mononucleotide (NMN) als anti-aging gezondheidsproduct. De onderzoekers bekeken de mogelijke voordelen en of NMN gevaarlijk is op basis van bestaand wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek werd gebaseerd op bestaand wetenschappelijk bewijs.

NMN gevaarlijk? Wetenschappelijk bewijs

Uiteraard is veel onderzoek uitgevoerd op dierproeven of in preklinische studies. Toch zijn een aantal van de onderzoeken wel op mensen uitgevoerd. De NMN supplementen werden in al deze onderzoeken goed verdragen door de deelnemers. Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld en de onderzoekers vonden geen aanwijzingen voor nadelige effecten op basis van bloedonderzoek of klinische metingen. Er kan dus niet gezegd worden dat NMN gevaarlijk is.

Overige overwegingen

Het gevaar van NMN heeft ook te maken met het feit dat we de langetermijneffecten nog niet kennen. Bovendien heeft de FDA in Amerika NMN verboden. Een van de ontdekkers van NMN is prof. dr. David Sinclair. Hij heeft NMN erg gepromoot, maar dringt nu bij de FDA erop aan dat NMN alleen als geneesmiddel op recept mag worden verkocht.

In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht op de veiligheid en regelgeving van voedingsmiddelen, waaronder NMN. Het huidige standpunt van de NVWA over NMN is dat het nog niet is goedgekeurd als voedingssupplement vanwege onvoldoende onderzoek naar de veiligheid en langetermijneffecten. In Europa wordt NMN door de European Food Safety Authority (EFSA) geclassificeerd als unauthorized novel food. Dit betekent dat het tot heden nog niet is goedgekeurd voor consumptie als voedsel of voedingssupplement binnen de Europese Unie.

Conclusie

NMN-supplementen lijken een veelbelovende manier te zijn om onze gezondheid en prestaties te verbeteren. Studies tonen aan dat NMN kan leiden tot:

  • Verbeterde lichamelijke prestaties zoals uithoudingsvermogen en kracht
  • Gewichtsverlies en betere orgaangezondheid
  • Verhoogd aerobe vermogen
  • Verbeterd geheugen en leervermogen

De centrale vraag of NMN gevaarlijk is, kan goed beantwoord worden. NMN-supplementen lijken veilig te zijn en worden goed verdragen door de meeste mensen. Echter, meer onderzoek is nodig om de langetermijneffecten te bepalen. Als je overweegt om NMN-supplementen te nemen, is het belangrijk om te praten met je arts. Zij kunnen je adviseren over de geschiktheid en dosering van NMN voor jou en te bepalen of NMN gevaarlijk is in jouw situatie.

NMN-supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde leefstijl, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Of NMN gevaarlijk is in jouw persoonlijke situatie, kan een deskundige of arts het beste bepalen.

Bronnen

  1. Irie J, Inagaki E, Fujita M, et al. Effect of oral administration of nicotinamide mononucleotide on clinical parameters and nicotinamide metabolite levels in healthy Japanese men. Endocr J. 2020;67(2):153–60.
  2. Lin Y, Maier A. B, Tao R, et al. The efficacy and safety of β-nicotinamide mononucleotide (NMN) supplementation in healthy middle-aged adults: a randomized multicenter double-blind placebo-controlled parallel-group dose-dependent clinical trial.
  3. Mills KF, Yoshida S, Stein LR, et al. Long-term administration of nicotinamide mononucleotide mitigates age-associated physiological decline in mice. Cell Metab. 2016;24(6):795-800.
  4. Wang X, Hu X, Yang Y, Takata T, Sakurai T. Nicotinamide mononucleotide protects against β-amyloid oligomer-induced cognitive impairment and neuronal death. Brain Res. 2016;1643:1–10.
  5. Harshani Nadeeshani, et al. (2023). Potential of nicotinamide mononucleotide (NMN) as an anti-aging health product.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de € 50,-

Scherp geprijsd

Wij hanteren eerlijke prijzen

Betrouwbare kwaliteit

Natuurlijke en veilige supplementen

Veilig en vertrouwd afrekenen

iDeal / Creditcard / PayPal